#

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Bu bayram, TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı’nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Millî Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak;

“23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını verdi.

Hâkimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO’nun 1979’u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933’te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

23 Nisan Türk halkının egemenliğini ilan ettiği, tüm renk ve unsurları ile tek vücut olduğunu ortaya koyan eşsiz bir gündür. Tarihsel öneme sahip bugünün en değerli yanı ise çocuk bayramı oluşudur.

Ne özeldir ki, Dünya’da çocuklara bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan tek ülke Türkiye’dir. 23 Nisan’da ne ırk, ne din, ne renk ayrımı vardır. Bayramımız bir olma, insan olma, öteki kavramını unutma bayramıdır.

Sarı Saltık ile yaşam bulan iyilik, şefkat, dayanışma duygusu Cumhuriyet’in de temel değerlerindendir. Çocuklarımızın da benzer insani değerler ve bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar coşkuyla ve yürekten kutlanmalıdır.

23 Nisan tüm halkımıza ve bütün çocuklara kutlu olsun.

Merhum Emre SALTIK’tan alıntıdır.

                                        SABAP

Sarısaltık Akademik Bilim ve Araştırma Platformu

                             Dr. Celal Kılıçaslan